自分の仕事

目標:

  • 自身の仕事内容について説明ができる。
  • 毎日のルーティーンに十全に参加ができる。

Objectives:

  • To be able to explain the nature of your work.
  • To be able to participate fully in daily routines.

 


INPUT & OUTPUT

1. あなたは、どんな業務を担当していますか。

具体的にあげてみましょう。

What kind of duties are you responsible for?

Please provide some specific details.


2. 次のリストは、レストランのホールスタッフが一般的に任されるタスクです。読んで、具体的な業務をイメージしてみましょう。
 The following list is of tasks typically assigned to restaurant hall staff. Please read them to get an idea of the specific tasks.

  • 客にメニューを提示し、飲食物を勧めたり、料理に関する質問に答える。
  • お客から注文を聞いて伝票に書くか端末に入力する。
  • お客に注文された食事や飲物を運ぶ。
  • テーブルやカウンターから食器を片付け、テーブルを整える。
  • 料金を受け取っておつりを返すか、またはキャッシャーで会計をする。
  • お客を迎え、席に案内する。
  • 厨房に注文を伝える。
  • オーダーに対応したり、飲食が終わる時間をみきわめるためにお客に目を配る。
  • 飲み物を注いだり、デザートを盛り付けたりする。
  • テーブル上の調味料やナプキンを補充する。
  • 食品、食器、リネンの管理をする。
  • 厨房から出た料理に付け合わせをのせるなどの仕上げをする。
    (出典:厚生労働省jobtag https://shigoto.mhlw.go.jp/User/Occupation/Detail/417)

3. 動画を視聴し、登場人物の業務を時系列でまとめてみましょう。
Watch the video and summarize the characters' operations in chronological order.
(出典:NHK easy Japanese for work)


ACTION

1) 自分自身の業務を時系列でリストアップしてみましょう。

2) そのリストを見ながら、職場の先輩や上司に説明してみましょう。

3) リストに書かれた業務をどの程度できているか、先輩や上司からコメントしてもらいましょう。

1) List your own tasks in chronological order.

2) Look at the list and explain it to your seniors or supervisors at work.

3) Ask your seniors or supervisors to comment on how well you are doing the tasks on the list.


REFLECTION

1)学習目標の「自身の仕事内容について説明ができる」は達成できましたか。できなかった場合、どんなことができませんでしたか。

2)新しく学んだ語彙や表現を書いてください。

3)同じトピックで、できるようになりたいことを書いてください。そして、そのためにしたい活動を書いてください。

1) Did you achieve the learning objective "Be able to explain your own work"? If not, what did you miss?

2) Please write down the new vocabulary and expressions you learned.

3) On the same topic, please write what you would like to be able to do. Then, write down the activities you would like to do to achieve it.